04/04/2013

Helgolandsgade facaderenovering

Fakta vedr. Helgolandsgade 37A+B

Ejendommen er opført i 1906/1907, på dette tidspunkt hed gaden ”Prinz Adalbert Strasse” og blev først efter genforeningen omdøbt til Helgolandsgade. Gaden var på dette tidspunkt brolagt med granitbrosten og kun bebygget på sydsiden med nyplantede Allétræ  på den nordlige side.

Oprindeligt blev ejendommen opført som kombineret bolig og erhverv, med købmandsforretning i stueetagen, Ejendomme fungerede i sin tid som anneks til naboejendommen nr. 39 ”Hotel Germania” og annekset blev udlejet på langtidskontrakter til officerer på den Tyske marinestation og flådehavnen, der blev anlagt  for enden af gaden og  på området der gik hen foran kasernen.

Købmandsforretningen var en af oprindelig 2 købmandsforretninger i Helgolandsgade, og forretningen var udstyret med petroleumspumpe,  hvilket var meget praktisk, idet ejendommen helt frem til 1989 dels blev opvarmet med fast brændsel og petroleum. Som belysning var ejendommen i trappeopgangen  og i ”de pæne stuer mod gaden” oprindeligt forsynet med gas. Købmand Nørgaard har senest gennem 2 generationer drevet købmandsforretning fra ejendommen indtil forretningen i 1989/90 blev omdannet til 2 lejligheder.

Ejendommen er beliggende på en meget kuperet grund, hvor der til trods for de kun 444 m2 er tale om en højdeforskel på ca. 7 meter.

Renovering af Helgolandsgade 37

I 2001 blev 2. sal, der tidligere bestod af 1 lejlighed,  total renoveret og indrettet som 2 lejligheder på 71 m2, hvor der i videst muligt omfang blev taget udgangspunkt i det bestående særpræg herunder bevarelse af de gamle døre, afhøvling af gulve og renovering og reparation  af de gamle stukloft der pryder værelser og stuerne mod gaden.  I forbindelse med renoveringen blev et gammel Morsø ringkomfur med ovn nedtaget. Efter gamle aviser at dømme, der  var stoppet ind til tætning af røgkammeret, havde komfuret ikke være i brug side 1969.

Ligeledes blev  baggården renoveret med ny flisebelægning og vinduerne udskiftet på bagsiden af ejendommen.

I foråret 2001 blev forberedelserne til facaderenoveringen indledt med et besøg på Lokalhistorisk arkiv og  Sønderborg Slot, der ligger inde med et omfattende historisk billedmateriale. Dette skete med henblik på at undersøge ejendommens oprindeligt udseende. Der foreligger en række billeder og postkort af de forskellige ejendomme på Helgolandsgade men desværre var der ingen tilstrækkelig tæt på til at klarlægge ejendomens oprindelige udseende. I stedet var der god hjælp fra den tidligere ejer der lå inde med billeder herunder et billede fra 1968, der viste at en del af de tidligere facadeornamenter og vinduesbænke var blevet fjernet, da disse var i meget dårlig stand.

 

Facadens nuværende stand var præget omfattende problemer med en del af de resterende ornamenter, idet rust i en del af jernkonstruktionen bag ornamenterne havde forårsaget skade og ved udskiftning af  disse jernbjælker ville en del af de resterende ornamenter ikke kunne reddes.

Problemet bestod i at få lavet en kopi af store dele af ornamenterne omkring den gamle forretningsdør der var i meget dårlig stand og få genskabt de tidligere ornamenter samt 2 vinduesbænke.

Efter forskellig overvejelser og forsøg viste der sig en enkelt måde at løse problemet på. Dette gik i al enkelthed ud på at skrue et par bjælker på væggen omkring de bestående ornamenter og efterfølgende skrue en plade forsynet med huller ovenpå så ornamentet var lukket inde i en ”kasse”. Herefter blev kassen gennem hullerne skummet op med  byggeskum. For at få den færdige form til at slippe muren blev muren forinden smurt ind i glidemiddel., der anvendes til samling af kloakrør. Formen kunne efter 2-3 dage tages ned og evt. skader i den oprindelige model kunne rettes ved at tilskære skummet.

Efterfølgende blev der i de forskellige forme støbt nogle tynde plader af  Haftputz, cement, med en forstærkning af fiber og hønsetråd, med en tykkelse svarende til facadens  pudslag. Dagen efter kunne disse tages ud af formen og tilrettes idet man med en mejsel kunne bearbejde den uhærdet puds. Disse Plader/fliser er efterfølgende pålimet facaden, hvorefter der er pudset indtil pladen.

Selve renoveringen omfattede nedhugning af løs puds, sandblæsning af  facaden og reparation af  skader i murværket og facadespartel på hele facaden med undtagelse af ornamenterne og gesimserne der er svummet for at opnå en ensartet overflade inden slutbehandlingen med silikatmaling.

De  gamle håndsmede gelændere er blevet repareret, sandblæst, malet og monteret med nye beslag.

Vinduerne, var fra de oprindelige fra 1906 med enkeltlags glas og var specielt på bagsiden af ejendommen  ved at være klar til udskiftning. For at få noget der matchede de gamle profiler og der var lette at vedligeholde, er vinduer udskiftet med Velfac´s renoveringsvindue type 400 hvor yderrammer er udført i Aluminium og den indvendige del i træ.